Google
 

Monday, April 23, 2007

N95 førstehåndsindtryk

Wow.. Det tager nærmest længere tid at prøve det hele i en N95 første gang, end at installere et nyt operativsystem på sin PC.. Jeg troede det ville tage et døgns tid, men..

Dette bliver ikke ret struktureret. Jeg vil gerne komme ind på detaljerne i hvert enkelt feature på et senere tidspunkt, men lige nu bliver det til et hurtigt overblik:

Boot
Det tager omtrent 10-15 sekunder fra man tænder "computeren" til man har indtastet pinkode og kan modtage opkald fra den. Det er en heftig forbedring i forhold til de godt 30 sekunder det tog min N70'er at boote. Maxpoint i denne "kategori" (5/5).

Skærm
Skærmen på N95'eren er også helt suveræn i forhold til hvad jeg har set på andre telefoner. QVGA (240x320 pixels) i 16 millioner farver. Kontrasten er klart bedre end på N70, og reflektionen (dvs. læsbarheden når baggrundsbelysningen er slukket), spiller max. i forhold til N70'erens skærm. Det faktum at der kan være rundt regnet dobbelt så meget information på skærmen, gør en verden til forskel. Nogle ville nok have ønsket at der var touch-screen, men det er ikke noget jeg savner. Jeg har haft en Qtek (for meget ;)). En skærm af denne størrelse (2,6") bliver ikke bedre. Næsten maxpoint igen - havde fået max. hvis Nokia havde brugt OLED-teknologien i stedet for TFT, men så var telefonen nok blevet en hel del dyrere.. 4/5 point.

Generelt
Symbian S60 3rd edition er den installerede brugergrænseflade, og den lader ikke meget tilbage at ønske. Den store skærm yder fuld støtte for alle de mange præ-installerede features, og den "aktive stand-by"-skærm giver blandt andet adgang til 6 brugervalgte favoritprogrammer, beskeder (sms/mms/email), kalenderaftaler, opgaver, medieafspiller, wifi-adgang m.m.

Man kan sætte tastaturet til at låse når man skyder skærmen ned over det, eller lade den spørge om den skal gøre det (eller naturligvis helt lade være).

Skyder man skærmen til den anden side - hvilket giver adgang til medieafspiller-specifikke knapper - vendes skærmbilledet 90 grader. Dette fungerer både i og udenfor medieafspilleren. Super god feature - rigtig brugbar blandt andet når man browser internettet!

Den indbyggede mængde RAM var nok til de to første dages brug, men jeg måtte hurtigt ud at investere i et 2 GB microSD-kort, så jeg kunne få plads til fotos, kort m.m. Godt at RAM-priserne er faldet markant på det seneste.

Det er rigtig rart, at Nokia har valgt at bruge et standard USB-interface til tilslutning til computer. Det er bare så meget rarere at arbejde med, end det proprietære interface der sad på (blandt andet) N70'eren. Et (stort) minus er dog, at N95'eren ikke oplader fra computeren, når USB-stikket er tilsluttet! Om den funktionalitet er mulig for Nokia at tilføje vha. en firmware-opdatering betvivler jeg kraftigt, men lad os håbe at Nokia overrasker hvad dette angår.

Lyden i de indbyggede stereohøjttalere er ret imponerende. Ikke nok til at sætte gang i mobildiskoteket, men særdeles udmærket til at høre radio, og suverænt til speakerphone-funktionalitet. Telefonen har i øvrigt 3D-lyd, så man kan få ens ringetoner til at snurre rundt om hovedet på en, lyde som om man befinder sig i en kloak og så fremdeles. En sjov feature, der nok ikke er meget bevendt, men dog viser hvor alsidig den medfølgende soft- og hardware er.

Størrelsen er - efter min mening - lige som en mobiltelefon skal være. Stor nok til ikke at blive væk, lille nok til at man ikke bliver træt af at have den i lommen. Den vejer 120 gram inkl. batteri. Når man tænker på hvad de 120 gram indeholder, er det faktisk ret fantastisk!

Kamera
En af årsagerne til at jeg valgte at give en mindre formue for N95'eren var kameraet. Jeg har et super godt spejlreflekskamera (Sony Alpha 100), men har for længe siden besluttet at købe en ny mobiltelefon, når der kom en med et fornuftigt kamera, der rent faktisk har god nok kvalitet til at kunne erstatte et dedikeret kompaktkamera.

Det bedste ved kameraet er rent faktisk dets evne til at stille skarpt, og styre kontrast og farver næsten perfekt. Ikke engang dyre kameraer gør dette bemærkelsesværdigt bedre end N95'eren. Det er svært at forbedre fotografierne på en PC, medmindre billederne er taget i modlys. Aftenfotos fungerer også forbavsende godt, og selv blitzen overraskede positivt, i forhold til N70'eren. Lyset er hvidt, i modsætning til det blå lys man ofte ser fra mobiltelefonkameraer (fra Nokia). Blitzen er så vidt jeg kan vurdere fuldt på højde med den i Sony Ericsson K800i. Og billedkvaliteten - samt naturligvis opløsningen - bedre.

Skarpheden er i mange tilfælde decideret god. Når man zoomer meget ind, kan man naturligvis sagtens se at linsen er mindre end i standard-kameraer, men forskellen er til at overse, hvilket ikke har været tilfældet i tidligere mobiltelefonkameraer jeg har stiftet bekendtskab med. Billedkvaliteten er på alle områder - undtagen skarphed omkring kontrastfyldte kanter - på højde med et almindeligt kamera.

Man skal helst holde kameraet relativt stille, hvis ikke der er dagslys. Når man trykker på udløseren, føles det som om der går ret lang tid før billedet bliver taget. Det er rent faktisk ikke tilfældet, og det skal man vænne sig til. Billedet bliver nærmest taget i samme øjeblik man trykker. Problemet er lydeffekten, der får kameraet til at lyde som et gammeldags kamera, der først bliver afspillet når billedet er blevet taget. Det kan heldigvis fikses ved at slå lyden fra, eller vælge et enkelt "bib" eller lignende. Det bliver forhåbentlig fikset ved første firmware-opdatering.

De fotos man tager kan man sende direkte pr. email, til flickr, til sin adressebog (knyttet til en person, så fotoet vises i mini-udgave når den pågældende person ringer) m.m. Mulighederne for at indstille kameraet er relativt mange. Man kan lave eV-manipulation, sætte kameraet i macro-mode, aften-mode og meget andet, og det er let at arbejde med. I forhold til mine forventninger til en mobiltelefon, får dette kamera tæt på max-point (lad os sige 4 af 5), hvor det sidste point røg pga. førnævnte til tider lidt lave responstid.

Sekundært kamera
Der sidder også et lille kamera på forsiden af telefonen, som man - ligesom med N70'eren - kan bruge til videotelefoni. Man kan naturligvis også bruge det til fotos og video af lav opløsning. Det er tydeligt at softwaren der optimerer billederne er den samme som der styrer det store kamera, for selvom opløsningen er meget ringe (vistnok kun 640x480), er kvaliteten (kontrast/farver) ganske udmærket.

Videokamera
Dette har jeg kun forsøgt mig med et par gange. Tilgengæld var det om natten på en bar med dunkel belysning, masser af larm og livemusik. Det blev faktisk også rigtig godt! Kun et dedikeret videokamera ville kunne levere bedre levende billeder (ja, jeg har også et "rigtigt" digitalt videokamera ;)). 5 af 5 point.

Musikafspiller
Som musikafspiller fungerer N95'eren super godt. Nokia har forbedret softwaren, og gjort den tilgængelig i "aktiv stand-by", så det er let at bruge sin telefon til alt muligt andet end at høre musik, samtidig med at man hører musik. I modsætning til N70'eren understøtter N95 en myriade af forskellige musikformater. MP3. AAC. eAAC og en masse andre. Der følger et (ikke specielt godt) sæt hovedtelefoner med, der som stort set alt andet i disse tider er produceret i kina. Der er ikke meget bas. Heldigvis kan man let tilføje mere bas fra telefonens equalizer, hvilket gør lyden ok.

Det medfølgende headset er todelt. Den først del indeholder mikrofon, knap til at tage telefonen, til at skifte til forrige/næste nummer, samt pause/starte musikken. Det faktum at det er todelt, er mildest talt genialt. Det betyder nemlig at man kan bruge en hvilket som helst standard hovedtelefon, og stadig bruge det som headset til telefoni. Man hiver bare den anden del af, og sætter sine favorithovedtelefoner ind i den første del. Cool! Man kan rent faktisk også skippe den første del af headsettet, hvis man synes dens finish lader for meget tilbage at ønske, og blot plugge sine hovedtelefoner direkte ind telefonen. Dette fungerer også fint, og så bruger man blot telefonens mikrofon når telefonen ringer.

N95'eren giver god lyd, helt på højde med så mange andre musikafspillere på markedet. Interfacet er ikke helt ligeså lækkert som iPod, men hvis man er ligeglad med det, er den helt på højde. 5/5 point.

TV-tilslutning
N95 kan tilsluttes TV, så man kan afspille slideshows (med foto) og videoer direkte på et TV. Dette er en rimeligt blæret funktionalitet, der faktisk fungerer rigtig godt. Man tilslutter et medfølgende kabel i samme standard 3,5mm stik som man kan sætte hovedtelefoner i, og så finder telefonen selv ud af at det skal smide et tv-signal ud. Det gælder naturligvis både lyd og billede. En underlig feature at skulle give point, da jeg ikke tror jeg kommer til at bruge det ret ofte (om nogensinde). Men eftersom det bare spiller, kan man vel ikke andet end at give det 5/5.

Wi-Fi
Aldrig har jeg haft så let ved at tilslutte en elektronisk dingenot til mit trådløse netværk som denne. Faktisk hverken Windows XP eller Mac OSX 10.4!! Og hastigheden virker som om den er ligeså høj som på en PC, om ikke andet tæt på (så tæt at man ikke lægger mærke til det modsatte).

For de fleste er det nok mest i webbrowsing-sammenhænge man bruger wifi-tilslutningen. Her er det browserens renderings-engine der sætter begrænsningen. Den er også hurtig, mere om det senere. 5/5 point.

Internet-browseren
Der er sket rigtig meget siden N70. På N70'eren installerede jeg Opera Mini så snart den kom på markedet, eftersom den indbyggede browser ikke var meget værd.. Det har jeg endnu ikke gjort på N95'eren, da Nokia's browser spiller.

Den gør det let at overskue store websites på en skærm der trods alt kun er QVGA (hvilket er stort for en mobiltelefon, men meget, meget småt i forhold til en almindelig PC), for når man scroller kommer der et lille thumbnail-agtigt billede af hele websitet, så man kan se hvor og hvor langt man skal scrolle.

Ydermere fungerer tilbage-knappen med lignende thumbnails, så man visuelt kan se hvor man vil hen i historikken.

Renderingen - dvs. optegningen - af de websites jeg har besøgt, fungerer naturligvis ikke helt med samme hastighed som Internet Explorer eller Firefox på en PC, da processoren er hurtig for en mobiltelefon, men ikke i forhold til en PC ;-) Dog går det så hurtigt, at det på intet tidspunkt bliver et irritationsmoment.

N95'eren har en Flash Lite Player installeret, der dog ikke kan afspille alt flash-indhold.

4/5 point, da der tilsyneladende i eksotiske tilfælde mangler support for javascript.

GPS
Den indbyggede GPS fungerer overraskende godt. Efter sigende skal man have skærmen slået op, og telefonen drejet 45 grader bagud. Selve modtageren sidder i bunden af telefonen, under den nederste del af tastaturet.

Sidder man indenfor er dette nok også en god ide, men sådan er det jo med alle GPS'er. Men udenfor er det faktisk ligegyldigt. Jeg har endnu ikke tjekket om den virker, hvis man blot har telefonen i sin taske/lomme. "Hvorfor skulle man dog også det?" spørger du måske - det vender jeg tilbage til.

Generelt får GPS'en hurtigt fat på satellitsignalerne. Jeg tror den bruger GSM-signalerne til at lave grov-pinpointing af positionen, så den sammenholdt med tidspunktet ved hvilke satellitter den skal forvente at finde. Dette kan den så bruge til langt hurtigere end ellers at finde signalet fra satellitterne, og foretage nøjagtig placering af N95'eren. Man kan i hvert fald vælge at N95 skal bruge både GSM, intern GPS samt ekstern GPS via bluetooth, og som default er GSM samt intern GPS aktiveret.

Den medfølgende kort-funktionalitet fungerer overraskende godt. Man downloader løbende kort til det sted man befinder sig. Hvis man vil beregne en rute fra et sted til et andet, skal der (naturligvis) downloades kort til hele ruten. Dette fungerer godt, selv over en ikke-3G GPRS-forbindelse. Der findes ikke som standard nogen måde at præ-loade kort til et område, så man har det klar inden man skal på tur, og derved sparer på telefonregningen undervejs. Men Nokia har igen tænkt sig godt om, og har lagt Nokia MapLoader til fri download fra deres egen hjemmeside. Med denne kan man downloade kort over mere end 150 lande, og kvit og frit placere dem på sin telefon (kræver hukommelseskort). WOOT!

Navigation - dvs. realtime kombination af hvor man er på en tidligere planlagt rute, som man kender fra TomTom m.fl., er ikke med i prisen. Men man kan tilkøbe denne funktionalitet mod en merpris. Man kan købe en enkelt dag, og helt op til 3 år. Man betaler pr. område. Til eksempel koster navigation til hele vesteuropa i 3 år, omkring 750 kroner. Det er ikke galt, hvis man spørger mig.

Kortmaterialet er opdateret, farverne er velvalgte og flotte, og passer perfekt til skærmen. Man kan downloade talte instruktioner til stort set det sprog man kunne få lyst til - igen gratis. Stemmeinstruktionerne fungerer langt, langt bedre end dem jeg kender fra TomTom Mobile 5, som jeg havde installeret på N70'eren. Den eneste (lille-biite) fejl jeg har kunne finde i dette software, er at den danske stemme siger "en hundrede meter" ;) Jeg kan næsten ikke få armene ned. At slippe for at skulle lade mere end 1 enhed når man kører langt, er næsten hele telefonens pris værd.

Kortfunktionaliteten er i øvrigt rigtig godt integreret med internettets muligheder. Man kan let vælge at se hvilke cafeer, hoteller og så videre der ligger i nærheden af den position man har på et givent tidspunkt. Dette er i øvrigt gratis! Dette gør telefonen nærmest uundværlig, når man er turist i en ukendt by. Ønsker man mere info af denne slags, med guides til familier med børn osv., kan man får omtrent 60 kroner købe city-guides til rigtig, rigtig mange byer rundt omkring i verden. Disse guides giver adgang til en næsten ubegrænset mængde information om den by man befinder sig i, inkl. beskrivelser, telefonnumre og så videre.

Jeg kan ikke sige andet end, at jeg er begejstret for GPS-funktionaliteten. Det spiller bare max., det virker hver gang, det virker som man forventer. Og i forhold til TomTom 5 Mobile har man langt flere funktionaliteter af den sjove slags.

Jeg er lidt ærgerlig over at jeg ikke kan give mere end 5 point, men jeg må jo nøjes med de 5/5.

Andre installerede programmer
Jeg vil ikke nævne dem alle, for der er mange. Men her er et lille udpluk:

  • stregkodelæser (!!) - læser både de 1- og 2-dimensionelle af slagsen
  • trådløst tastatur (bluetooth - smart til mobloggere og andre folk på farten)
  • Quickoffice - viser officedokumenter
  • Adobe Acrobat Reader (PDF)
  • Søgning (søger på dimsen eller nettet)
  • Visual Radio - jeg tror ikke at det der "visual" virker i DK, men radioen fungerer fint, ligesom på så mange andre Nokia-telefoner
  • Snakes - et 3D-spil der også var på N70'eren
  • System Rush Demo (også et 3D-spil)
  • Videocentral - en masse videoservices gjort tilgængeligt i en slags Apple FrontRow-lignende interface'
  • RealPlayer
  • Chat

5/5 point for præ-installeret lir.


Ikke-præinstallerede programmer

I de dage jeg har leget med telefonen, har jeg installeret:

  • SportsTracker - et genialt stykke software der kan logge gåture, løbeture, cykelture, og andre transportmæssige begivenheder, hvad angår hastighed (max, gennemsnit, aktuel), højde, tid, afstand m.m., vise grafer for hele turen, og eksportere til blandt andet Google Earth!! Det kan hentes fra http://research.nokia.com/research/projects/SportsTracker/
  • Fring - gør N95'eren (og i øvrigt en del andre telefoner) til en VoIP-enabled telefon, der kan bruges Skype (inkl. SkypeOut!!), MSN, Google Talk og SIP til at tale med andre over internettet. Genialt når man er i nærheden af et wifi hotspot, og skal chatte/tale med andre der er med på disse services, eller når man er i udlandet og gerne vil ringe hjem via SkypeOut.
  • WidSets - et framework der gør det muligt at vælge mellem en masse forskellige "widgets", der får deres data fra internettet, men som også fungerer offline. Der findes blandt andet widgets til flickr, wikipedia, soduku og meget andet.
  • ShoZu - gør det muligt at uploade fotos, video m.m. direkte til flickr, picasa web og en masse andre online-services.

Man kan hente mange, mange flere tredjeparts-applikationer. Blandt andet webcam-software, der gør N95 til et super webcam kompatibelt med MSN, Skype og alle de andre gængse applikationer man måtte ønske at bruge det til.

5/5 point for muligheden for at hente mere lir når man føler sig klar til det! :-)

Hold øje på bloggen - det er sikkert ikke sidste gang jeg skriver om N95'eren.

Woot!


technorati tags:, , , , , , , , ,

3 comments:

  1. God, god anmeldelse. :)

    Bedre end de 2 andre på mobil.nu og mobilsiden.dk!

    Og der var flere gode guldkorn at læse. Håber du ligger nogen gode links op. Jeg vender tilbage! :)

    ReplyDelete
  2. Tak :)

    Jeg vender tilbage med flere links m.m., har dog usædvanligt travlt lige i dag/i morgen. Håber at få indlægget opdateret inden weekenden!

    ReplyDelete
  3. Super god anmeldelse! Glæder mig endnu mere til jeg får min N95.

    Fortsæt endelig med at skrive om den, og smid gerne en masse nytte links også.

    ReplyDelete

Please comment! I look forward into hearing your comments/oppinions.